Обичам Свободата в децата си! Гордея се с нея!

Не съм типичната майка. Не отгледах децата си в Майчинство. Работех. Продавах цветя.Заспивах често на тържествата в детската градина, особено на зимните, защото се стоплях след студа на пазара. Не съм ги разхождала всеки ден, докато бяха бебета. И на родителските срещи после в училище ми беше трудно да не заспя.Не съм писала домашни с тях. Някак си успяваха САМИ ! Отгледах ги с помощта на свекърва ми и в бързане. Сега, когато са на по двайсет и ( Голямата Гергана на 27, а близнаците Илия и Йовина на по 21), почти няма ден , в който да не се питам, а не можеше ли иначе! И въпреки, че няма как времето назад да върна и по друг начин  да го изживея, държа го този въпрос в главата си, за да не пропускам Днес да бъда това, което тогава се е изплъзнало от живота ни- моя, на съпруга ми и на децата.


 Но! Нищо не е само черно или бяло , лошо или добро! Заради наложената от мен и мъжа ми "самостоятелност", децата ни се научиха да бъдат свободни. Да взимат решения и да носят отговорност за тях, да не обвиняват, а когато грешат да се учат. Често разказвам и се смея как синът ми, когато беше на 10 ми каза :"Мамо, малък съм да нося тази отговорност!" по повод, че трябваше да си избере СИП в училище, а аз "не му казвах "какво да пише в заявлението до директорката. "Така после , ако не ми хареса, трябва на мен да се сърдя!". Е, не му се размина. Обсъждахме, съветвахме се, но му се наложи сам да реши.  Сестра му Йовина ( неговият Ян, близначката) беше точно обратното на него - не бързаше да решава, оставяше нещата да се случват, допитваше се повече до него, отколкото до нас, но накрая винаги "нацелваше най-доброто" и той ревнуваеше, как на нея все й се получават Нещата. Голямата пък дори не питаше. Тя си правеше свои "проучвания" и там "обсъждане" нямаше. Ние с баша й участвахме директо в последния етап - "информираното съгласие" :). А като се замисля, понякога даже беше и "неинформирано". Но си беше и е съгласие. Защото по  някакво необяснимо за мен вътрешно усещане, винаги сме им вярвали, че могат да взимат решения и да се грижат за себе си, дори когато бяха малки.


Свободата е голям Дар, но и Отговорност! Понякога се "дава", но по-често се заслужава. Сега като се връщам назад в годините, разбирам, че е безкрайно важно да не "улесняваме" децата във всичко. Нашите от малки работеха с нас по празниците- помагаха. Освобождавала съм ги от училище заради това. Имала съм проблеми с училищното ръководство по този повод. Случвало се е и децата да се "срамуват" от съучениците си. Но когато пораснаха и тръгнаха по Пътя си сами, дойде и благодарността за наученото! Проумяването, че е срамно не да се работи нещо, макар и "непрестижно", а да чакаш наготово! Разбраха, че имат Качествата да се справят и да намират решения сами сега, когато са на различни места по света.  Прегърнаха този голям Дар- Свободата, защото могат да си се грижат за него. И сами си избират Пътя! Може би , защото аз не си избрах моя сама, мисля, че най-ценното, което им дадохме с баща им е правото да се чувстват Свободни- да бъдат себе си, да си търсят Щастието, където те намерят за добре!

Затова са ми и думите в стихотворението "НовоРодено", което е илюстрирано и върху картичка:

С Любов и Търпение 
започва всяко Щастливо Творение! 
Това, което ни принадлежи, 
е правото да изберем! 
Свобода на Детето да дадем! 
Да бъде Себе си без страх, 
да превръща лошото във прах!

От Трудното да не се бои, 
дори, когато гази дълбоки води! 
И в най-тежката ситуация 
Любовта да му е навигация! 
Живота си със Радост да твори 
и да сбъдва своите Мечти!

Снимките в разказа ми са правени от голямата ми дъщеря, а последната от този, който днес я обича и е с нея. Безкрайно съм й благодарна затова, че от малка "запечатва" Живота на Семейството и го "вади" на хартия ;). А аз мноооого обичам да ги разглеждам! И  всеки път правя един и същи коментар: "Бре,той Животът ни бил Хубав!"
"По-лошо от Разделите е да не си срещал никога Любовта"
За Любовта...
"Малки Мечти"- Големи Следи
За Ходенето...
Leave a comment
Note: HTML is not translated!