ПреРоден
Обичаш ли Сърцето да Звъни?
Да има Пламък и Звезди?
Да бързаш,
 щом сънят ти отлети,
да гониш своите Мечти?
А нощем, докато заспиш,
във Тихото да ги броиш?
Да имаш поглед Устремен?
Да държиш страха Опитомен?
Да са ти разперени Крилата
и гордо вдигната Главата?
Обичаш ли? 
Кажи!
И повече не му мисли!
Във Утрото на Твоя Ден
ще се събудиш ПреРоден!
(Стихотворението е от книжката "Свят от Живи Думи")
Любимата ми част от деня е УТРОТО! "Съдържа" в себе си толкова много възможности!
Понякога ги стискам в ръката си като Букет. Друг път ги разпилявам като мъниста на скъсан гердан.
Исках да започна новата седмица с "Висок Старт" и да надъхам и себе си , и четящите тези редове. Затова се зарових из албумите и попаднах на този прекрасен кадър с голямата ми Дъщеря Гергана и едно от осиновените й котета- Чавдар.
Много пъти съм разказвала за децата си. Не е от майчина гордост, а защото винаги са ми били ВдъхНовение! А нали , именно за ВдъхНовението искам и днес да пиша ?????! Че то без него Живот ли е?!
Всеки път, когато Гергана се връщаше в България, тя си отиваше на село, а не при семейството в Пловдив. В старата къща. Там години наред я посрещаше също не по-малко старата ( в котешки години) котка Мая и Гергана си заживяваше с нея.
Един ден Мая й доведе и дъщеря си - Марийка. Имената са по избор на щерка ми, която ги "чува" ????.
След още няколко дена Марийка ражда в скута на Гергана 4 котенца. Не им помня вече "чутите" имена, защото, въпреки грижите и пътуването до ветеринарната лечебница, оцеля само едно- точно това, за което казваха докторите, че "нямало да го бъде"! Това е Методий и него го няма на тази снимка.
След две седмици нашият татко решава, че на останалия сам Методий му трябва Другар в игрите и заръчва на колегите цветари от Четвъртък пазара да хванат едно малко бяло коте, дето бил видял наскоро измежду цветята.
Така в живота на Гергана, а както се оказа малко по-късно и в моя, влизат Методий и Чавдар ( името Чавдар идвало от мястото, където е намерен ???? ). Като Ин и Ян, точно като нашите близнаци- Йовина и Илия. И вече всичко, което живеем, се съобразява с живота на котетата!
Пътува ли Гергана, Методий и Чавдар, стават граждани и се настаняват в пловдивския ни дом.
Никога не съм имала потребност от домашен любимец. Нещо повече - не съм искала! Но заради хората, които обичам съм правила компромиси през годините- няколко заека, папагали, морски свинчета и рибки.
Не съм подозирала, че ще приема да живея с "животинки"! Докато се съпротивлявах на таз съдба, Гергана ме отряза с едно изречение:" Мамо, аз не съм ги търсила. Те сами ме избраха! И сега не мога да си представя Живота без тях! Ако ти не ги гледаш, аз няма как да пътувам и да си върша работата."
И ето днес, докато си мърморя колко много косми пускат, как драскат мебелите и колко тропат, докато се гонят, им говоря. Говоря им колко много ги обичам! Че са най-прекрасните котета на света!
А Николай ( нашият татко) и Гергана са в Единбург. И е много специален ден, защото ще й връчват дипломата за докторант. Нямаше как да съм с тях. Останах отговорник по котета!
И това, ако не е ПреРаждане?! От човек нежелаещ домашен любимец, в "приемна майка" на две котета!
Всеки ден имаме шанса да се родим ОТНОВО!


Бабините Ръце
Ръцете! На Живота -Силата! На Човека - Правдата и Нивата!...
Да си запалиш Огъня
Денят е само за ЛЕТЕНЕ! Това е ТОЧНОТО му Време!...
1 comments
Petya Katsarova
Petya Katsarova
Monday 10th April 2023

Вдъхновяваща история :) ..................

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)
Leave a comment
Note: HTML is not translated!